1. Data Privacy / Data Privasi

Allianz Malaysia Berhad (“AMB”), Allianz Life Insurance Malaysia Berhad (“Allianz Life”) and/dan Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad (“Allianz General”) collectively will be referred to as/secara kolektif akan disebut sebagai “Allianz”.

 

AMB will process your personal information strictly in accordance with the Personal Data Protection Act 2010, other relevant laws and Allianz Group’s strict internal policy. / AMB akan memproses maklumat peribadi anda secara tegasnya mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, undang-undang lain yang berkaitan dan polisi dalaman Kumpulan Allianz yang ketat.

 

2. Processing of Personal Data / Pemprosesan Data Peribadi

When you register for this campaign or promotion, the personal information that you submit  (“Personal Data”) will be collected, used, stored and processed by AMB and its employees, representatives, agents, service providers and affiliates to facilitate the performance and administration of this campaign or promotion. / Apabila anda mendaftar untuk kempen atau promosi ini, maklumat peribadi yang anda kemukakan (“Data Peribadi”) akan dikutip, digunakan dan diproses oleh AMB dan pekerja-pekerjanya, wakil-wakil, agen-agen, pembekal perkhidmatan dan sekutu-sekutu untuk memudahkan pelaksanaan dan pentadbiran  kempen atau promosi ini.

 

The Personal Data in relation to you or about any individual that you submit for purposes of this campaign or promotion may include copies of identity documents, proof of address and other contact details, including information concerning medical condition which may be sensitive personal data with your explicit consent. / Data Peribadi berkenaan anda atau seseorang individu yang anda kemukakan untuk tujuan kempen atau promosi ini mungkin termasuk salinan  dokumen identiti, bukti alamat dan maklumat butiran kenalan lain, termasuk maklumat keadaan kesihatan yang mungkin merupakan data peribadi sensitif dengan kebenaran anda yang eksplisit.

 

3. Impact resulting from failure to provide Personal Data / Akibat daripada kegagalan untuk memberikan Data Peribadi

You may choose whether or not to provide your Personal Data for this campaign or promotion. If you choose not to do so or provide inaccurate or false Personal Data, you may not participate in this campaign or promotion and may be disqualified from receiving any benefits under this campaign or promotion. / Anda boleh memilih sama ada hendak memberikan Data Peribadi anda untuk tujuan kempen atau promosi ini. Sekiranya anda memilih tidak memberi atau memberi Data Peribadi yang tidak tepat atau palsu, anda tidak dapat menyertai kempen atau promosi ini dan mungkin tidak layak menerima sebarang faedah dari kempen atau promosi ini.

 

4. Purposes of Collecting and Using Your Personal Data / Tujuan Mengumpul dan Menggunakan Data Peribadi Anda

Your Personal Data will be collected, used and otherwise processed by AMB for the following purposes: / Data Peribadi anda akan dikutip, digunakan dan sebaliknya diproses oleh AMB untuk tujuan-tujuan berikut:

 

  1. operations and administration of this campaign or promotion / operasi dan pentadbiran kempen atau promosi ini;

 

  1. update your contact details with Allianz‘s customer records (if any) with your consent / mengemaskini maklumat butiran kenalan anda dengan rekod yang terdapat di Allianz selepas mendapat kebenaran anda;

 

  1. market research, statistical analysis and surveys with the aim of improving Allianz’s brand,  products and services / menjalankan penyelidikan pasaran, analisis satistik dan tinjauan dengan tujuan memajukan jenama, produk dan perkhidmatan Allianz;

 

  1. manage AMB’s relationship with you and provide you with better customer service including marketing and promoting of other products and services by Allianz / mengurus hubungan anda dengan AMB dan memberi perkhidmatan pelanggan yang lebih baik termasuk pemasaran dan mempromosi produk serta perkhidmatan Allianz yang lain.

 

 

5. Disclosure of Your Personal Data / Pendedahan Data Peribadi Anda

AMB may share your Personal Data with Allianz group of companies, service providers, agents and those to whom Allianz outsource certain business operations, commercial partners of Allianz, regulatory authorities, bureaus or agencies established or to be established by regulatory authorities, operators of registers or databases available to the insurance industry, professionals working on behalf of AMB and its group such as lawyers, auditors, persons conducting actuarial or research studies, accountants, consultants, surveyors, and medical professionals, and any other contractors or sub-contractors as required or permitted by law or as we may determine to be necessary or appropriate. / AMB mungkin berkongsi Data Peribadi anda dengan kumpulan syarikat AMB, pembekal perkhidmatan, agen dan mereka kepada mana Allianz telah menyumber luar operasi bisnes yang tertentu, rakan-rakan komersil Allianz, pihak berkuasa kawal selia, biro atau agensi yang telah atau akan ditubuhkan oleh pihak berkuasa kawal selia, operator rekod atau pangkalan data yang tersedia kepada industri insurans pihak profesional yang bertugas bagi pihak AMB dan kumpulannya seperti peguam, juruaudit, mereka yang melaksanakan penyelidikan aktuari atau kaji selidik, akauntan, pakar runding, peninjau, dan profesional perubatan dan mana-mana kontraktor atau sub-kontraktor lain yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang atau yang diputuskan oleh kami sebagai perlu atau bersesuaian.

 

6. Data Transfer and Sharing / Pemindahan dan Perkongsian Data

Where AMB considers it necessary or appropriate for the purposes of data storage or processing AMB may transfer your Personal Data to another member of the group or third party service or product providers within or outside Malaysia, under conditions of confidentiality and similar levels of security safeguards. / Di mana AMB fikir adalah perlu atau sesuai untuk tujuan penyimpanan data atau pemprosesan, AMB mungkin memindahkan Data Peribadi anda kepada ahli kumpulan yang lain atau pemberi khidmat atau produk pihak ketiga di dalam atau di luar negara Malaysia, di bawah syarat-syarat kesulitan dan tahap usaha penjagaan yang serupa.

 

7. Your Rights of Access to Your Personal Data / Hak Anda Untuk Akses Kepada Data Peribadi Anda

You have the right to request in writing, access to and correction of your Personal Data held by AMB and you may make any enquiries or complaints in respect of your Personal Data by contacting our Customer Service Officer at 1300-22-5542, from 8.00 a.m. to 8.00 p.m., Monday to Friday or email at customer.service@allianz.com.my or via our Fax No. 03-2264 8499. You also have the right to request in writing for AMB to cease processing your Personal Data including for marketing purposes. / Anda berhak untuk meminta secara bertulis akses kepada dan membetulkan Data Peribadi anda yang disimpan oleh AMB dan anda boleh membuat pertanyaan atau aduan berkaitan Data Peribadi anda dengan menghubungi Pegawai Perkhidmatan Pelanggan kami di 1300-22-5542, daripada 8.00 pagi hingga 8.00 malam, Isnin hingga Jumaat atau emel kepada customer.service@allianz.com.my atau melalui No. Faks 03-22648499. Anda juga berhak untuk membuat permintaan secara bertulis kepada AMB untuk berhenti memproses Data Peribadi anda termasuk untuk tujuan pemasaran.

 

8. Information About Another Person / Maklumat Berkaitan Orang Lain

When you give AMB, information about another person, you confirm that they have appointed you to act for them, to consent to AMB processing of their personal data and to receive on their behalf, any data privacy notices. / Apabila anda memberi AMB maklumat berkaitan orang lain, anda mengesahkan bahawa mereka telah melantik anda untuk bertindak bagi pihak mereka untuk bersetuju dengan pemprosesan data peribadi mereka oleh AMB dan untuk menerima bagi pihak mereka apa-apa notis data privasi.

 

Our general privacy statement is available at/Penyataan privasi kami boleh didapati di https://www.allianz.com.my/privacy-statement

 

We reserve the right to update and amend this Privacy Notice or its Privacy Statement from time to time. We will notify you of any amendments to this Privacy Notice or its Privacy Statement via announcements on the company’s website (www.allianz.com.my) or other appropriate means. If this Privacy Notice or its Privacy Statement is amended, the amendment will only apply to Personal Data collected after the posted revised Privacy Notice or its Privacy Statement. / Kami berhak untuk mengemaskini dan meminda Notis Privasi ini atau Penyataan Privasi kami dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan atau pemindahan kepada Notis Privasi ini atau Penyataan Privasi kami akan dimaklumkan melalui pengumuman di laman web kami (www.allianz.com.my) atau melalui cara yang bersesuaian. Jika Notis Privasi ini atau Penyataan Privasi dipinda, pindaan itu hanya akan berkuat -kuasa untuk Data Peribadi yang dikumpul selepas Notis Privasi atau Penyataan Privasi  yang terpinda dipaparkan.

 

In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail. / Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.